Maar al te vaak leven kinderen vanuit de overtuiging dat het leven ‘zwemmen of zinken’ is. Iets gaat goed of fout. Je hebt het voor elkaar of niet. Er is heerlijk een tijd gekleurd aan een tekening, maar dat ene bloempje is in zijn ogen net niet gelukt: FAIL. Er is na flink studeren en gemotiveerd werken een 8 gehaald voor de toets, maar een ander had een 9,5: FAIL. En dan maakt het dus in kinderogen vaak nog niet uit dat juist de weg ernaar toe zo belangrijk is en zó de moeite waard… Ze zijn zojuist gezonken.

Zwemmen of zinken
Winnen of verliezen
Succes of falen
De beste of de slechtste

De waarheid is natuurlijk dat het leven niet uit zwemmen of zinken bestaat. Wij mensen brengen juist een heleboel tijd dobberend door ergens daar tussenin. We kabbelen daar op het water, genieten hier hopelijk van, berijden de hogere golven en houden onze lifejackets klaar als de zee stormachtig begint te raken.

Het surfen op de golven is een basisvaardigheid die wij onze kinderen kunnen leren. Wij als opvoeders kunnen onze kinderen hier echt bij helpen. Door er te zijn voor elkaar, oprecht. Luisteren naar elkaar, het prijzen van processen in plaats van de prestaties en het leren accepteren dat er soms een flinke golfslag staat. Dat je kopje onder kunt gaan, maar ook weer boven komt.

Het leven is niet zwemmen of zinken, het leven is een reis en soms zelfs een avontuur. Sommige dagen zeilen we over water dat zo glad als een spiegel is. Andere dagen is het water ruig en onrustig. Maar met de juiste support van elkaar komen we de dagen door ook de zware.

Als opvoeder kan jij het kompas zijn waar een kind op leert varen & een anker dat rust biedt op woelige wateren. Hoe mooi is dat?